- Autor: Jaroslav Runštuk, Receptury teplých pokrmů
- Veřejné stravování
- Porce: 1.00
Ingredience
| Potravina | Množství (g/ml) |
|---|---|
| Sůl | 2.5 |
| Máslo | 5 |
| Mouka pšeničná hladká | 15 |
| Mléko polotučné průměr | 80 |
| Ocet | 10 |
| Cukr průměr | 10 |
| Kopr | 8 |
| Olej běžný (průměr) | 8 |
| Smetana na vaření 12% | 20 |
Dochucovadla:
sůl, pepř celý, kosti, kořenová zelenina
Energetická hodnota celkem: 1127 kJ
Bílkoviny (g): 5,
Tuky (g): 16,
Sacharidy (g): 26,
SAFA (g): 6,
Cukry (g): 15,
Vláknina (g): 1,
Sůl (g): 3
Postup přípravy
Do horkého tuku nasypeme prosátou hladkou mouku a připravíme světlou zásmažku. Zásmažku zalijeme chladným vývarem a mlékem, pečlivě rozšleháme, mírně osolíme, uvedeme do varu a za občasného prošlehávání vaříme velmi zvolna nejméně půl hodiny. Pak omáčku zjmeníme smetanou, velmi krátce provaříme, mírně okyselíme částí převařeného octa, přisladíme cukrem, znovu krátce povaříme a procedíme hustým cedníkem. Kopr přebereme, opláchneme, jemně nakrájíme a přelitý zbylou částí horkého octa dáme do procezené omáčky. Nakonec do omáčky přidáme syrové máslo na zjemnění a krtáce povaříme.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.






